Grilovací sezóna je tady!
19.06.2011
Léto je neodmyslitelně spjato s grilováním. Tato metoda přípravy jídla je velmi stará a stále oblíbená. Vůně grilovaného masa, linoucí se ze zahrádek, je pro mnoho lidí zkrátka neodolatelná. Základem úspěchu je výběr grilu a správná metoda grilování.
Jaký gril zvolit?
Na trhu je k dispozici dosti široká škála grilů pro různé grilovací metody. Tou jednoznačně nejtradičnější je grilování na dřevěném uhlí. Dodává masu (či jiné potravině) typickou vůni a chuť, kterou jiné postupy nemohou nahradit. Ačkoliv lékaři někdy mluví o nezdravosti a nevhodnosti této metody, labužníci vědí své a určitě si nenechají klasický způsob přípravy vymluvit.
I grilů na dřevěné uhlí je ovšem mnoho. Nejběžnější a cenově nejdostupnější jsou otevřené grily, buď obdélníkového, nebo kruhového (soudkovitého) tvaru. Jsou k dispozici v několika velikostech s litinovým či plechovým topeništěm. Z hlediska životnosti a odolnosti jsou určitě lepší ty litinové. Pokrm se pokládá na mřížku nad rozžhaveným dřevěným uhlím, podpalování chce trochu cviku. Vyšší třídu kvalitativní i cenovou představují různé značkové nerezové nebo litinové grily. Za zmínku stojí ještě přenosné grily na jedno použití, které si s sebou můžeme vzít třeba na dovolenou nebo na piknik v parku.
Další variantou jsou grily s poklopem, nejčastěji kruhového tvaru. Opět bývají různě veliké. Původní klasika má značku Weber, zejména v hypermarketech však najdete i řadu levnějších, více nebo méně povedených napodobenin. Na těchto grilech můžete jídlo připravovat jak s poklopem otevřeným (tedy stejně jako u grilů výše uvedených), tak také – častěji – uzavřeným. Nechybí regulace pomocí uzavíratelných otvorů pro přístup vzduchu, kterými se mění tah.
Některé typy umožňují také takzvané nepřímé grilování, kdy se grilovaný „objekt“ může dát na strany grilu a připravit pomalejším způsobem, umožňujícím dokonalé propečení.
Kromě těchto grilů na dřevěné uhlí si můžete pořídit i grily plynové či elektrické. Plynové bývají „napájeny“ z bomby a většinou jsou přenosné (vzhledem k dosti velké váze ovšem jen za použití odpovídající síly…). Po zapálení není nutné čekat na rozehřátí zařízení, na litinovém roštu se může ihned grilovat, a po skončení nemusíme vybírat popel. Odpadá tím ovšem specifický rituál příprav a žhavení grilu, který má také svůj půvab, ale hlavně, pokrm postrádá onu charakteristickou „uhelnou“ příchuť a aroma.
Totéž v podstatě platí pro grily elektrické, kde stačí otočit nebo stisknout vypínač a hned můžeme začít. Na rozdíl od obou výše uvedených způsobů lze navíc elektrické grily používat i v interiéru, protože při jejich činnosti nevzniká žádný kouř.
Specifickou variantou jsou grily s lávovými kameny. Většinou jsou rovněž plynové – hořák ohřívá kameny z horniny sopečného původu, na které se grilované jídlo pokládá. Roztopení trvá kolem čtvrt hodinky.
Jaký gril tedy vybrat? Jestliže jste milovníci klasické pečínky vonící dřevěným uhlím, je volba metody jednoznačná. Ať už však kupujete jakýkoliv gril, zvolte zejména velikost přiměřenou vašim potřebám. Budete grilovat ve dvou, nebo pozvete všechny sousedy na zahradní party? Zjistěte si, zda se dá měnit výška roštu, zvažte využití odkládacích ploch, podívejte se na kvalitu zpracování. Pochopitelně velmi záleží rovněž na tom, kolik peněz hodláte za gril utratit.
Při koupi myslete i na vhodné příslušenství. Základním nástrojem jsou kleště pro obracení, buď speciálně k tomu účelu určené, nebo můžete použít např. i dortové.
Co se týče umístění grilu, mělo by být hlavně bezpečné, tedy takové, kdy nehrozí poškození nebo dokonce vznícení okolních předmětů produkovaným teplem, ani převržení.
A co se vlastně dá grilovat? Tak samozřejmě maso, avšak také zelenina (výborná je například cuketa), houby, sýry v alobalu a mnoho dalšího.
Text: Michal Hamšík
Foto: archiv firem Weber, Campingaz
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Článek byl zobrazen 13098 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Zahrada
Psí boudy
Nesmí být ani velká, ani malá. Musí pěkně větrat. Ale zároveň v ní musí být pěkně teploučko. O čem že je řeč? Přece o psí boudě. Pokud se chystáte obstarat svému čtyřnohému příteli nový příbytek, měli byste pozorně číst následující text.
Stříhání živých plotů
Aby byl živý plot chloubou vaší zahrady, je třeba mu věnovat dostatečný čas a péči. Základem je pravidelné zastřihávání a tvarování plotu tak, aby nepřerostl a tudíž nezabíral více místa než je nutné. Odměnou za vaši práci vám bude krásná zeleň, která bude poskytovat přirozenou ochranu před zvídavými pohledy kolemjdoucích a sousedů.
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.
Tipy pro svěží trávník i během parného léta
Suché letní měsíce nenabízí zrovna ideální podmínky pro růst svěžího a zelenajícího se trávníku. Prudké slunce způsobuje jeho žloutnutí a usychání, a pokud se o trávník dobře nestaráme, místo dokonalého pažitu nám zbudou jen oči pro pláč. Přitom k tomu, aby byl trávník i v letním období krásný, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.
Rustikální ohniště se stane chloubou Vaší zahrady
Také se Vám více líbí tradiční ohniště než zahradní krb? Anebo už ohniště máte a rádi byste mu dodali jiný vzhled? Nechte se inspirovat novinkou – stavebnicí CSB - NATURBLOK OHNIŠTĚ, která dodá Vašemu venkovnímu posezení u ohně nový rozměr.
Hnojení a regenerace trávníku
Toužíte po dokonalém odpočinku a na dovolenou se právě teď z jakýchkoliv důvodů vydat nemůžete? Pak nezoufejte, skvěle relaxovat můžete i na vlastní zahrádce a k poležení je úplně nejlepší dokonale upravený trávník. Pravda, údržba a péče o něj není otázkou pár hodin, počítat musíte s pravidelnou zálivkou, hnojením, sekáním i vertikutací, ale odměnou vám bude trávník hebký jako koberec.
Jaký zahradní nábytek vybrat, aby něco vydržel?
Pokud máme k dispozici dům se zahradou, za pěkného počasí není nic příjemnějšího než posezení venku na čerstvém vzduchu, v nějakém tom pohodlném křesle nebo lehátku. Pokud ale nechcete investovat každý rok do nového zahradního nábytku, dobře koupi promyslete. Odolnost, snadná údržba, ale i skladovatelnost by měly být samozřejmostí.
Pěstujeme růže
Jednou z nejušlechtilejších květin našich zahrad je královna všech trvalek – růže. Voňavé květy všech možných barev vyniknou ve váze i na zahradě, v trávníku i na záhoně. Už proto si růže zaslouží obdiv a patřičnou péči.