RONAL Bathrooms - Koupelny

Reklama

Evropské bylinky v naší kuchyni

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

26.05.2005

Čerstvé bylinky dodávají jídlům jedinečné aroma, chuť i barvu. Francouzská, italská nebo řecká kuchyně se bez čerstvých bylin neobejde. I pod českými pokličkami se objevují bylinky v nejrůznějších pokrmech díky přílivu inspirace ze zahraničí.

Bazalka
Jednoletá bylina pocházející z Indie se v evropské kuchyni objevuje od 16. století, ideální výsadba je do květináče, v polovině května už můžeme i do záhonku, vyžaduje hodně slunce. Nejčastěji se používá v italské a francouzské kuchyni, v omáčkách, těstovinách i masu. Čerstvá je vždy chutnější a výraznější než sušená.

Estragon
Vytrvalá bylinka pochází ze Sibiře a patří k základním kořením francouzské kuchyně. Používá se zejména mladá nať, která se výborně hodí k drůbeži, plodům moře a vybraným druhům zeleniny.

Kopr
Velmi známa a oblíbená jednoletá bylina, které se v našich podmínkách daří. Používá se ve středoevropské, východoevropské, skandinávské a balkánské kuchyni. V české kuchyni se objevuje nejčastěji v omáčce a polévce, ale výborně se hodí také do salátů, k rybám, jogurtu, majonéze i bramborám.

Koriandr
Bylina pochází ze Středomoří, její čerstvá nať má velmi výraznou chuť a vůni a používá se proto ve středozemní, mexické a asijské kuchyni do salátů a masitých jídel. Daří se jí v propustné a vápenité půdě.

Libeček
Vytrvalá bylina původem z Íránu se dnes pěstuje po celé Evropě. Vysoká bylina je charakteristická svými listy, které mají silnou chuť a vůni připomínající směs citrusů a celeru nebo také maggi. Nejčastěji se používá do polévek, zeleninových jídel a pokrmů z masa.

Kerblík
Jednoletá bylinka oblíbená a používaná hlavně ve Francii. Zelené lístky, které chutí připomínají petrželku, se přidávají do polévek, salátů, omáček a vaječných, kuřecích a rybích pokrmů. Kerblíku se daří v sušší prosluněné půdě.

Majoránka
Pochází ze Severní Afriky a je to vytrvalá bylina pěstovaná hojně i na našich zahrádkách. Velmi aromatická bylina se používá k dochucování pokrmů z drůbeže, vepřového i hovězího masa, do polévek a bramborových specialit. Majoránka má ráda slunce.

Máta
Vytrvalá bylina velmi výrazné vůně by se neměla kombinovat s jinými bylinkami nebo česnekem. Hodí se k bramborám, hrášku, jehněčímu, kachně, zelenině a lze ji přidat také ke sladkým pokrmům, nápojům a koktejlům. Máta je velmi nenáročná a nevyžaduje téměř žádnou péči.

Meduňka
Medonosná bylina pochází z jižní Evropy. Její čerstvé lístky se hodí do osvěžujících letních salátů, boršče a zeleninových polévek. Pěstují se na teplých, chráněných místech, v lehčí půdě. Měla by se sklízet jen do rozkvětu, dokud má silnou citrónovou vůni.

Šalvěj
Vytrvalý polokeř původem ze Středomoří má ostrou chuť a používá se nejčastěji do nádivek a k ochucení sýra. S šalvějí raději opatrně, mohla při přehlušit ostatní chutě. Vyžaduje slunné stanoviště.

Oregano
Rostlina příbuzná majoránce se hojně pěstuje ve Středomoří. Používá se zejména v jihoevropské kuchyni do těstovin, pizzy, omáček, zeleninových jídel a plodů moře. Daří se jí ve všech půdách, ovšem v našich zeměpisných šířkách nebude mít tak výraznou chuť a vůni.

Pažitka
Bylinka pochází z jižní Evropy a má svěží zelenou barvu a jemně cibulovou chuť. Používá se k dochucování sýrů, brambor, vajec, kysané smetany a polévek. Pažitka vyžaduje těžší půdu a můžeme ji pěstovat i za oknem v květináči.

Tymián
Vytrvalý polokeř také pochází ze Středomoří. Je nepostradatelnou součástí mas a vývarů, marinád, a výtečně se hodí ke králíkovi. Daří se mu v lehčích půdách na slunném místě.

Petrželka
Dvouletka pocházející ze Středomoří je jednou ze základních bylinek v celé Evropě. Nejčastěji se používají odrůdy kadeřavá a plocholistá. Nasekaná petrželová nať zajímavě ochutí brambory, zeleninu, míchaná vajíčka, saláty, polévky, pokrmy z ryb a nádivky. Používá se rovněž ke zdobení obložených mís, polévek, masových pokrmů. Petrželce se v našich podmínkách daří, snáší o polostín, v suchém období je lepší zalévat.

Routa
Z polokeře, který pochází ze Středomoří, se používají pouze listy sklizené před rozkvětem. Hodí se do salátů, v menším množství do masových a zeleninových pokrmů, skopového. Vyžaduje sušší půdy a dostatek slunce.

Rozmarýn
Stálezelený keř dorůstá do výšky až dvou metrů. Pochází z oblasti západního Středomoří, ovšem lze ho pěstovat na suchým a teplých místech i u nás. Výrazná chuť bylinky se výborně hodí k telecímu, vepřovému a jehněčímu masu. Pro chuť se přidává do másla nebo olivového oleje, na kterém smažíme rajčata nebo brambory.

Saturejka
Jednoletá bylina pochází z Východního Středomoří. Čerstvá se používá nejčastěji do salátů a polévek, sušená potom do omáček, polévek, k telecímu, kuřecímu a krůtímu masu, k luštěninám, vaječným pokrmům nebo květáku. Vyžaduje lehčí půdy a dostatek světla.

Yzop
Vytrvalá dřevnatá bylina původem ze Středomoří má kořennou, kafrovitou vůni a mírně nahořklou chuť. Čerstvou bylinou se aromatizuje máslo, salámy, jídla studené kuchyně, luštěninové a bramborové polévky a pečená masa. Vy žaduje teplé a chráněné stanoviště a vápenitou půdu.

 

Článek byl zobrazen 9955 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

  • Kvalitní nábytek české výroby

    Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
  • Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol

    Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
  • Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase

    Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Tepelná čerpadla Mach – Chameleon

    Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
  • Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line

    Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.

Další články na téma Recepty

Exotické ovoce zvané Cherimoya

Exotické ovoce zvané Cherimoya

Ke koupi neznámého exotického ovoce se většinou příliš nemáme. Nejenže stojí poměrně dost peněz, ale vlastně ani nevíme, jak chutná a co z něj máme jíst. Pokud ale narazíte na ovoce zvané cherimoya, rozhodně po něm sáhněte. Nejenže skvěle chutná, není ani drahé a snadno si z jeho pecek můžeme vypěstovat i rostlinku.

 
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

Recepty na tradiční domácí klobásy 2.

V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.

 
Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Připravte si chutné silvestrovské pohoštění

Vánoce, které jsou obdobím hojnosti a přejídání, máme sice za sebou, ale od přeplněných talířů si ještě „neodpočineme“. Čeká nás totiž Silvestr a oslavy Nového roku, které jsou neodmyslitelně spjaty nejen se zábavou, ale také s dobrým jídlem a pitím. Čím letos pohostit rodinu a známé? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění.

 
Hubneme s tukožroutskou polévkou

Hubneme s tukožroutskou polévkou

Tukožroutská polévka – dieta která se stala hitem. Jedni ji vychvalují, druzí zatracují. Jsou lidé, kteří díky této dietě zhubli a jiní zase naopak přibrali a o tukožroutské polévce už nechtějí nikdy slyšet.

 
Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše

Terakotový pomalý hrnec JATA - vařte zdravě a jednoduše

Objevte kouzlo terakotového pomalého hrnce JATA JEOL2135, ve kterém připravíte lahodná jídla bez větší námahy. Stačí si pouze připravit všechny potřebné ingredience, vložit je do hrnce a nastavit pomocí otočného knoflíku vhodnou funkci. O všechno ostatní se už díky pomalému a rovnoměrnému vaření postará sám.

 
Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit

Vybavte se na vánoční pečení – vykrajovátka a formičky se budou hodit

Vánoce, nejkrásnější čas v roce hlavně pro děti, které se těší na dárečky, ale také na cukroví a další sladké dobroty. Připravte se na vánoční pečení co nejdříve a nebojte se zapojit i děti. Budou vám moc rády pomáhat a společně strávené chvíle jsou tím nekrásnějším, co o vánočních svátcích můžeme prožít.

 
Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Sous vide – revoluční vaření v nízkoteplotní páře

Za jistou revoluci v oblasti gastronomie je považována kuchařská metoda „sous vide“, kdy se vakuované potraviny tepelně upravují v páře nebo vodní lázni při nízkých teplotách. Pokrmy si zachovávají přirozenou chuť použitých potravin, původní aroma i křehkost. Současně zůstávají zachovány a neporušeny veškeré živiny uvnitř pokrmu.

 
Jak správně servírovat víno?

Jak správně servírovat víno?

Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.

 

Zpět na předchozí stránku

Náš tip

BYTELNÝ PLASTOVÝ STŮL Z „TRAPLASTU“

Bezúdržbový stůl Piknik pro celoroční používání si můžete pořídit samostatně nebo s našimi plastovými lavičkami. Poslouží u domu, na zahradě, u chalupy i jako městský mobiliář.

 

ŽEHLICÍ PRKNO A SCHŮDKY 2 V 1

Multifunkční žehlicí prkno JATA 848 S s vysokou stabilitou je vhodné do každé domácnosti. Tento model 2 v 1 je navíc vybaven netradičními schůdky - když právě nežehlíte, můžete schůdky využít pro snadné dosažení vyšších prostor v domácnosti.

 

Hydromasážní a vířivé vany se světlem

Akce! Vybrané modely masážních a vířivých van za super ceny. Rádi relaxujete ve vaně po dlouhém a náročném dni? Právě pro Vás vyrábíme kvalitní vany vybavené jak hydromasáží, tak i jemnou AIR masáží. Česká výroba, prodloužená záruka, odborná montáž. Vše zajistíme.

 

Zahradní jídelní set VIKING XL

Velmi žádaná zahradní jídelní sestava z kovu pro 6 osob. Sestavu tvoří zahradní jídelní stůl Viking XL a 6x zahradní židle Ramada černá.

 

Robotická sekačka od Garlandu

Robotická aku sekačka Riwall RRM 500 APP seká na jedno nabití až 130 min., poradí si i se stoupáním do 15° a snadno se ovládá aplikací, kde můžete nastavit až 4 zóny sekání.

 

ŠIKMÉ EXTERIÉROVÉ ŽALUZIE

Šikmá okna jsou jedinečný a krásný doplněk. S šikmými venkovními žaluziemi se navíc nebude interiér přehřívat.

 

Reklama

Reklama

Nejčtenější z této rubriky

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

 

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

Černý bez – vyrobte si domácí bezový med, víno nebo sirup

K nejdostupnějším a také nejoblíbenějším léčivým rostlinám u nás patří bez černý. Právě v těchto dnech je možné sbírat jeho voňavé květy, z nichž se dají připravovat čaje, sirupy, nejrůznější šťávy i med. Z bezových květů si však můžeme připravit i chutný dezert - oblíbená je například úprava smažením ve vinném těstíčku.

 

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

 

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně

Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.

 

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Sušení švestek a zdravé pochoutky ze sušených švestek

Také máte doma nadbytek švestek a nevíte, co s nimi? Jako první jistě každého napadne možnost je zkapalnit, ale co takhle je usušit a proměnit v chutnou a zdravou sladkost? Sušené švestky mají příznivý vliv na naše zdraví a kromě toho, že dokážou nahradit nezdravé bonbóny a cukrovinky, mají široké možnosti využití také v kuchyni.

 

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

 

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení?

Jak správně naložit maso na uzení, do láku, či na sucho? Jak připravit solící směs a jak dlouho nechat maso naložené? Celý proces uzení začíná nákupem a naložením masa. Jak na to?

 

Další z této rubriky

Těstoviny na stovky způsobů

Těstoviny na stovky způsobů

I když si Češi hodně potrpí na svá národní jídla plná houskových nebo bramborových knedlíků, stále větší oblibě se těší i u nás těstoviny. Tradiční italský pokrm, který se dá připravit na mnoho způsobů, je nejen velice chutný, ale také mnohem zdravější než hutné knedlíkové těsto.

 

Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?

Jak správně grilovat v keramickém grilu Big Green Egg?

V keramickém grilu lze kromě grilování i péct např. pizzu, restovat zeleninu, dusit a dokonce i udit. Gril lze navíc díky silné vrstvě keramiky používat během celého roku, dokonce i v zimě. Jak správně grilovat v keramickém grilu, aby byl výsledný pokrm, co nejlepší?

 

Maďarský perkelt je národním pokrmem

Maďarský perkelt je národním pokrmem

Pro maďarskou kuchyni je téměř neodmyslitelnou ingrediencí paprika. Je to nezbytné koření do guláše, do rybí polévky halaszlé a jiných maďarských specialit. Paprika jako základní přísada se objevuje také ve vyhlášené maďarské delikatese – maďarském perkeltu (pörkölt).

 

Sója je trumfem mezi luštěninami

Sója je trumfem mezi luštěninami

Sója, luštěnina původem z východní Asie, optimálně splňuje současná kritéria na racionální výživu. Za kouzlem jejího úspěchu stojí zejména vysoká výživová hodnota, chemické složení a bezesporu příznivé zdravotní účinky. Bez sóji si dnes už těžko dovedeme představit zdravou výživu a makrobiotickou stravu.

 

3 nejoblíbenější recepty na saláty v roce 2019 – také je doma připravujete?

3 nejoblíbenější recepty na saláty v roce 2019 – také je doma připravujete?

Zdravá strava je čím dál více propíraným tématem. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, a kromě toho také vitaminů, které jsou pro lidský organismus potřebné. Které saláty jsou vašimi oblíbenými a shodují se s těmi, které si zamilovala většina české populace?

 

Těsto na pizzu, recepty na 5 nejlepších těst

Těsto na pizzu, recepty na 5 nejlepších těst

Těsto na pizzu je základním stavebním kamenem každé chutné pizzy. Tak jako existuje celá řada variant italské pizzy, exituje i více receptů na těsta, ze kterých se pizza vyrábí.

 

Domácí lančmít vyrobíte snadno a rychle

Domácí lančmít vyrobíte snadno a rychle

Luncheon meat, neboli hezky česky lančmít je mleté kořeněné maso prodávané v konzervě. Majitelé šunkovaru (a nejen oni) si výtečný lančmít připraví snadno sami.

 

Nakládání masa na uzení do vakua

Nakládání masa na uzení do vakua

Nakládání masa na uzení do vakua je nejjednodušší přípravou masa na uzení. K naložení masa potřebujeme pouze sůl a vakuovačku. Maso nakládáme na sucho, bez láku, přidat můžeme i česnek a další koření. Pojďme se podívat jak na to.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.